Sol parlar-se d'“smart food” per referir-se a aliments que a través de l’aplicació de noves tecnologies milloren la seva aportació nutricional i efecte saludable, preserven la seguretat alimentària i s’adeqüen millor a les preferències i necessitats dels consumidors.
Les innovacions aplicades als aliments intel·ligents es relacionen amb el disseny, la producció, l’envasat, la distribució i els efectes en el moment de consum d’aquests aliments.
En la recerca d’aquest camp destaquen quatre àrees clau:
-
La millora de les propietats dels cultius (selecció genètica per obtenir propietats millorades en el color, la temporada de creixement o el rendiment) i de fertilitzants i pesticides (ús de nano-sensors per tele-controlar els nivells de pH, la presència de nutrients, la humitat o les malalties).
-
La reformulació d’aliments, o fortificació amb nutrients específics, encapsulats o no, per influir en la seva aparença, el seu gust, o el seu contingut en greixos saturats, sucres o sal.
-
Els aliments funcionals, dissenyats per personalitzar nutrients i efecte saludable, sovint per adaptar-se a necessitats dietètiques especials dels consumidors (nutrició de precisió), o per adaptar-se a les seves preferències (producció flexible i personalitzada).
-
Embalatge intel·ligent amb sensors per detectar i intervenir en el deteriorament dels aliments amb activadors antimicrobians, així com petits xips per garantir la traçabilitat en tota la cadena de valor de producció, distribució, punt de venda i consum.