Innovation Brunchs

Meetings that show some of the technological, social or environmental challenges that we find in our region. These conferences, aimed at the actors in the B30 region, allow for debate on these challenges, to exchange knowledge and generate ideas, synergies and possible creative and innovative actions, always in a welcoming work environment where facilitate networking.

Brunchs anteriors

Impulsem les comunitats energètiques als municipis: els ajuntaments com a actors clau en la creació de comunitats energètiques

En el context actual, on la transició cap a fonts d’energia renovables és una necessitat, els ajuntaments poden jugar un paper clau en promoure aquestes iniciatives. Des del grup de treball del Hub b30, hem detectat que alguns municipis tenen dificultats per comprendre l’aplicació dels plecs legals en la constitució d’aquestes comunitats. Per això, celebrem aquesta reunió de treball, per a impulsar la pro activitat dels ajuntaments en la creació de les comunitats energètiques. Alhora que pretén donar resposta i trencar les barreres jurídiques alhora de crear-ne.

L'objectiu de la trobada és promoure la pro activitat dels ajuntaments de la B30 en la creació de comunitats energètiques i de consum compartit analitzant la viabilitat jurídica alhora d’executar-les així com per impulsar l’autoconsum compartit. 

Com la Intel·ligència Artificial pot ajudar en l’atenció domiciliària a la gent gran?

Davant el creixent envelliment de la població, la implementació de noves tecnologies pot suposar una oportunitat plena d’avantatges per a la gent gran, tot i l’existent bretxa digital amb aquest sector de la població. L’accés a serveis i productes, la lluita contra la solitud no volguda o l’ajuda a nivell cognitiu poden ser avantatges que millorin la qualitat de vida de la gent gran.

Com podem donar resposta a necessitats d’allotjament a persones grans en situacions urgents?

Aquest Cafè d'innovació, organitzat pel Hub b30 i els Consells Comarcals del Vallès Oriental i el Vallès Occidental, serà un espai de trobada entre ciutadania i professionals de l'àmbit sociosanitari per tal de debatre sobre el repte de l'habitatge per a gent gran en situacions urgents, i per exposar alguns casos d'èxit que puguin servir d'inspiració i aprenentatge per noves formes d'abordar el repte.

Com podem fer les pimes més competitives a través de la intel·ligència artificial?

La intel·ligència artificial (IA) serà un game-changer en els pròxims anys, tal com ho va ser Internet en els anys '90. Moltes empreses d'arreu estan explorant com introduir la IA en els seus processos productius per ser més competitives. A més, l'exponencial efervescència d'aplicacions d'IA i les seves múltiples possibilitats, han obert un debat a tenir molt en compte sobre aspectes ètics.

Mobilitat intel·ligent als Polígons d’Activitat Econòmica (PAE): Per uns polígons més accessibles, interconnectats i sostenibles

Brunch d'innovació promogut pel Parc de Recerca UAB i la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC).

La quarta revolució industrial ha propiciat una revolució tecnològica amb un fort impacte a la indústria modificant el concepte de Polígons d’Activitat Econòmica (PAE). Aquests canvis organitzatius juntament amb l’emergència climàtica exigeixen flexibilitat en la producció, una nova organització empresarial i una forta aposta per la digitalització. A la vegada que es generen nous reptes i necessitats per fer els PAE més accessibles, interconnectats i sostenibles.  

Impressió 3D: Del prototipatge a la fabricació industrial

La interrupció dels sistemes de subministrament originada per la COVID-19, va provocar l’escassetat de matèries primeres en la majoria de les verticals de la indústria. Aquesta situació va elevar la consciència dels fabricants sobre el paper crucial de les Tecnologies d’Impressió 3D o la Fabricació Additiva, que van suposar una gran oportunitat per superar l’estat d’emergència. 

 

REUTILITZACIÓ I RECICLATGE DE BATERIES DE VEHICLES ELÈCTRICS

El vehicle elèctric és un futur inevitable de la indústria de l'automoció. No obstant, la curta vida útil de les bateries i la possible escassetat dels minerals necessaris per a la seva producció obliga a explorar noves oportunitats de reciclatge i reutilització, que impliquen processos molt complexos.

 

Slow Tourism: El binomi turisme de proximitat i industrial

La crisi sorgida per la Pandèmia de la Covid-19, ha provocat canvis socioeconòmics importants, tant en la forma de treballar, com en la formació, en la mobilitat, el consum, el lleure... I el  sector turístic no n’és excepció.

 

Comunitats online d’aprenentatge

Tot i el recent repunt de l’e-learning, no totes les experiències d’aprenentatge en línia responen a tecnologies accessibles i compatibles, ni tampoc a metodologies adequades al seu propòsit.

Apps de Salut

En l’actual moment de pandèmia, les apps es consoliden com un recurs crucial dels sistemes de salut, però també plantegen dilemes.

Futur dels teixits intel·ligents

Els teixits intel·ligents del futur es desenvolupen amb nous materials i amb tecnologies innovadores, però també amb clau d’eficiència ambiental.

Smart Rural

Denominem Smart Rural a les iniciatives d’articulació d’economies verdes circulars de caràcter local que pretenen re-impulsar la competitivitat al món rural, aportant múltiples beneficis de tipus econòmic, social, ambiental i d’equilibri territorial.

Ciberseguretat

En l’era del Cloud, dels dispositius connectats i de la generació massiva de dades, els delinqüents digitals poden explotar les vulnerabilitats de les organitzacions per manipular infraestructures informàtiques i robar dades, amb nocius efectes econòmics i reputacionals.

Smart sports

Tendències en la indústria dels esports com, per exemple, els dispositius wearables, la roba esportiva intel·ligent i la gestió de dades biomètriques.

Producció biofarmacèutica

Empreses farmacèutiques i personal investigador van debatre sobre les innovacions en l'àmbit biofarmacèutic. 

Gamificació i patrimoni

Debatre sobre les innovacions en el desenvolupament de simulacions, jocs, aplicacions col·laboratives, dispositius mòbils i solucions per a museus.

Circular water

Debat sobre pràctiques innovadores d'economia circular aplicada al sector de l'aigua.

Resistència Microbiana

En aquest Brunch es va presentar un projecte col·laboratiu entre les empreses ABAC Therapeutics, Draconis Pharma i Isoquimenera per a l’avaluació in vivo de noves molècules amb activitat antibacteriana.

Smart Food

Presentació d’un cas d’èxit de projecte col·laboratiu entre l’empresa Laboratorios Ordesa i el centre tecnològic Eurecat, el projecte CIEN SMARTFOODS, per mitjà del qual s’han tret al mercat diferents productes alimentaris, com per exemple, llets infantils.

Big data al sector sociosanitari

Aquest Brunch va debatre sobre els reptes i les dificultats de portar a terme projectes d'innovació d'analítica avançada al sistema sanitari.

Innovació de producte en cosmètica

En aquesta sessió es van compartir experiències d'innovació en cosmètica i es va presentar el cas de transferència entre el Sincrotró Alba i l'empresa Bicosome, sorgida d'un grup d'investigació del CSIC. 

Neuromàrqueting per a comerços

Aquest Brunch es va centrar a compartir experiències, línies d'innovació i tecnologies disruptives de neuromàrqueting aplicades al comerç, especialment per millorar l'experiència dels clients. 

Digitalització i explotació de dades al sector públic

En aquesta sessió es va presentar el cas de transferència entre l’Ajuntament de Sant Feliu, el Centre de Visió per Computador (CVC) i el  Centre d’Estudis Demogràfics (CED) relatiu a la recuperació i difusió dels padrons històrics.

Noves solucions de pàckaging per a Aliments frescos

Durant la sessió es va presentar el cas de col·laboració entre l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Carburos Metálicos per al desenvolupament d'un envàs alimentari amb atmosfera de gas.

Gestió intel·ligent de residus: Simbiosi industrial

Durant la sessió es va presentar el cas de transferència entre l'empresa Distiller S.A. i el Centre Tecnològic BIO-GLS sobre tractament de residus i producció de biogàs.

Solucions de mobilitat intel·ligent

En aquesta sessió es van oferir un recull d’experiències empresarials i institucionals que permeten copsar els avanços tecnològics i socials que s’estan produint en mobilitat sostenible.

Sensòrica al servei de la Salut

Es va presentar el cas de Devicare, empresa desenvolupadora de solucions innovadores per al diagnòstic, el pronòstic, el tractament i la monitorització de malalties cròniques, i la seva col·laboració amb el Grup de Transductors Químics (GTQ) de l’IMB-CNM (CSIC), que desenvolupa nous transductors bioquímics basats en diferents materials i mètodes d’interacció.