L’impacte de les tecnologies d’impressió 3D en les empreses del territori
El Hub b30 va organitzar un Brunch d’innovació, el passat 17 de juny a la seu de la UPC de Terrassa, sobre el repte que suposa per a les pimes implantar la impressió 3D en els processos interns o en la fabricació de productes. Les empreses, centres de recerca i agents d’innovació assistents van discutir al voltant de la viabilitat de potenciar aquestes tecnologies en els plans de negoci.

Sota el títol “Impressió 3D: Del prototipatge a la fabricació industrial”, la sessió va comptar amb la participació de diferents agents que ofereixen serveis de suport a les pimes per a la implantació de la fabricació additiva, com són les empreses HP, Optimus 3D i NGNY Devices, i la UPC i la UAB, a través de col·laboracions universitat-empresa.
El Brunch va ser moderat per Antoni Gil, Project Manager de l’empresa HP, que va remarcar que, més enllà de la tecnologia, fer servir la impressió 3D per a la fabricació té molts més condicionats logístics, normatius o de gestió de la qualitat, entre d’altres. “També cal tenir en compte com aconseguir la repetició de productes, el postprocessament i els acabats, que són molt importants a l’hora de presentar un producte al client final”, deia Gil.
Francesc Mestres Domènech, Senior Technical Sales Engineer d’Optimus 3D, va recordar que la fabricació additiva, tot i que recentment ha adquirit molta popularitat amb la democratització de les màquines d’impressió FDM, fa molts anys que existeix com a tecnologia o procés industrial. Per Mestres, el primer pas és estudiar la viabilitat tècnica, “no cal comprar les màquines d’impressió d’entrada, l’enginyeria 3D es pot integrar en els processos industrials”.
D’una banda, el representant de l’empresa Optimus 3D va detallar els avantatges d’utilitzar la impressió 3D per a la fabricació, com són la llibertat geomètrica, l’elevada capacitat de personalització, la possibilitat de fer sèries curtes de producció o la sostenibilitat perquè les peces es poden enviar digitalment evitant així les emissions del trànsit de productes.
D’altra banda, va enumerar els desavantatges, que serien les limitacions en l’elecció de materials, ja que no es pot fabricar amb qualsevol material, per exemple, no es pot fabricar amb additiva tots els metalls. També hi ha limitacions en la fabricació en sèrie i de gran format, cal tenir en compte que en molts casos calen materials de suport per als productes, i els acabats de les peces acostumen a ser millorables.
Al seu torn, Marcel Macarulla, director del màster de Fabricació Additiva de la UPC, va explicar que des del 2018 els estudiants resolen reptes de les empreses amb fabricació additiva, i han integrat aquesta forma de fabricar en els plans d’estudis. Per Macarulla, s’han generat nous models de negoci i encara hi ha nínxols de mercat i perfils professionals que no estan coberts, com les aplicacions biomèdiques, les solucions per a pimes que fan produccions curtes a cost baix o en el camp del packaging.
L’últim ponent va ser el responsable de projectes de NGNY Devices, Tomeu Ventayol, que va remarcar que la principal barrera amb què es troba una pime quan vol implantar aquestes tecnologies, és que no coneix el cost del canvi. Segons Ventayol, el primer pas és provar d’imprimir peces amb màquines FDM i, si funciona, començar a dissenyar específicament peces per a aquests processos additius. “S’ha d’anar avançant amb la pràctica, equilibrant la balança entre viabilitat, estabilitat dels productes i dels processos, escalabilitat, facilitat. La fabricació additiva no és la solució a tot, és un nou jugador que ha arribat i ara cal veure com es distribueix el joc”.
El Brunch es va celebrar a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de la UPC de Terrassa i, posteriorment, els assistents es van desplaçar al ‘UPC FAB Terrassa,’ recentment inaugurat en el mateix edifici, per fer el networking.
Aquesta activitat estava organitzada per la UAB, el Parc de Recerca UAB, la UPC i el Consell Comarcal del Vallès Occidental i també formava part del cicle “Vallès Industrial. Innovar en temps de crisi” que impulsa el Consell Comarcal en el marc del Pacte per a la Reindustrialització.
Més informació